Admin Kisokos

Utolsó frissítés: 2023.02.28

Hey! 👋
Lent összefoglaljuk azokat a parancsokat/menüket/eljárásokat amelyek egy adminnak ismernie kell.

Admin kiírása

Ha sikeresen átmentél a tagfelvételen akkor a Szerveradmin kérni fogja tőled a fiókod AccountID-jét (AccID röviden). Ezt a számot a /fiok menüben, fent találod. Az admin kiírása már fiókra történik igy nincs szükség külön adminjelszóval bejelentkezni minden fellépésnél/pályaváltásnál.

Adminpanel
amx_adminpanel

Az adminpanel az a menü amit nagyrészt használni fogsz. Ez a menü tömöríti a különböző admin parancsokat és egyszerű, vizuális felületet biztosit az adminok számára a munkát.

Bannolás/Kitiltás

Főszabályként ha az illető fent van a szerveren akkor az adminpanelből történik a bannolás, a Büntetés al-menü segítségével. Nem javasoljuk, de fentlévő játékost ezzel a paranccsal is kitiltható (konzolba):

amx_ban "név(részlet)" "időtartam" "indok"

Ha az illető akit bannolni szeretnénk nincs fent jelenleg és tudjuk az adatait akkor igy bannolunk csak (konzolba):

amx_addban "accid/steamid/ip/név" "időtartam" "indok" "bantípus (account/steamid/ip/name)"

A bantípus megadása (bár nem kötelező) nagyon ajánlott. Ha nem adjuk meg a szerver megpróbálja kitalálni hogy milyen adatot adtunk meg első paraméternek. A bantípus lehet: account, steamid, ip, name

Ha az illető fiókkal rendelkezik és ismerjük akkor bannolás account-ra történjen, azaz az AccID-jét adjuk meg első paraméternek, bantípusnál meg az “account” paramétert használjuk. Ha account-ra bannolunk valakit nem kell aztán SteamID vagy IP-re is bannolni mert a szerver megoldja már helyettünk.
Az AccID csak számokból áll, nem kell előtte megadni a # karaktert.

A Büntetés menüben megtalálható alapból bizonyos indokok (időtartammal együtt). Ha a szabályszegés nem található vagy úgy véled hogy a ban időtartalma a helyzetnek akkor tudsz egyedi indokkal (illetve ilyenkor meg kell ad a ban időtartalmát is) kitiltani valakit.

Ban indoka: Az indok rövid, konkrét, a szabályszegés tárgyát kell tartalmazza. Az adminpanel tartalmaz egy csomó indokot ami sokszor előfordul, de megadhatsz egy egyedit. Vedd figyelembe hogy a megadható indok hossza véges. Ha a büntetést egy másik admin szabta ki alapból akkor az admin nevét az indokba fel kell tüntetni (például egy UB esetén történt újrabannoláskor).

Ban időtartalma: A kitiltás időtartalma egy többtényezős dolog. A menüből történő kitiltás esetén a rendszer, a kiválasztott indoknak megfelelően automatikusan beilleszti az időtartamot. Ha úgy döntesz hogy létezik egy súlyosbító vagy enyhítő körülmény akkor több vagy kevesebb időre is kiszabhatod a kitiltást. Mindig a kiinduló pont a menüben lévő alapértelmezett időtartam legyen (ha létezik az esetnek megfelelő indok).

Súlyosbító körülményeknek számítanak:

  1. az illető már ugyanilyen vagy más indoknál fogva ki lett már tiltva és az állapítható meg hogy nem tanult a tetteiből (visszaeső)
  2. az illető a tettével nagy számú játékosnak okozott kellemetlenséget vagy hátrányt
  3. a szabályszegés elkövetése csoportosan, több személy által történt, főleg ha a csoport kifejezetten a szabálysértés elkövetése miatt alakult
  4. a szabályszegés előre megfontolt szándékból történt
  5. a szabályszegés az informatikai rendszerek (pld.: szerverek, weboldal, stb.) vagy a játék gyengeségeit/informatikai rései kijátszásával történt vagy felhasználásával történt
  6. a szabályszegés elkövetése vagy a büntetés kiosztása után a büntetett fél elvetemült magatartást tanúsít

Enyhítő körülményeknek számítanak:

  1. a szabályszegés nem teljesen az illető hibája miatt történt
  2. a játékos egy kezdő játékos
  3. a játékos előző magatartása jó
  4. a szabályszegés elkövetése vagy a büntetés kiosztása után megbánó magatartást tanúsít vagy beismeri tettét

A KisAdmin nem adhat 4500 percnél nagyobb kitiltást.

Feloldásról (UNBAN)

Feloldási kérelmet csak a Supporton keresztül fogadunk. Ha véletlenül rossz játékost tiltottál ki vagy valamit elírtál a kitiltásban akkor keress fel egy Főadmint, Szerveradmint. Egy feloldási kérelem elbírálásához kérhetjük tőled a bizonyítékokat ami a tiltás alapjául szolgál(hatot)t.

Pár fontos dolog

Mindig a konzol parancs paramétereket macskaköröm (“) közé tegyük.

A cselekedeteidért te felelsz. Ha kitiltasz valakit akkor úgy tegyed hogy bizonyítékaid legyenek. A bizonyítékokat 30 napig meg kell őrizd, ha nem tudod ezt biztosítani akkor töltsd fel (kép esetén imgur.com-ra, demó vagy más fájl esetén data.hu-ra) és küld el azokat a help@hungarycs.hu-ra, röviden leírva az esetet valamint a kitiltott játékos adatait és mi foglalkozunk azok raktározásával (arról az email címről írj amivel a fiókodat regisztráltad).

Ha valamit nem értesz kérj segítséget egy nagyobb admintól vagy egy Szerveradmintól.

Parancslista
amx_adminpanel - Adminpanel megjelenítése
amx_show - fentlévő játékosok adatainak listázása
amx_last - lelépett játékosok adatainak listázása
amx_ban "név(részlet)" "időtartam" "indok" - fentlévő játékos bannolása (használd az adminpanelt inkább)
amx_addban "accid/steamid/ip/név" "időtartam" "indok" "bantípus (account/steamid/ip/name)" - fentlévő játékos bannolása
amx_kick "név(részlet)" "indok" - játékos kickelése
amx_gagmenu - gag/mute menü megjelenítése
amx_banlist - kitiltások listázása
amx_slapmenu - ütés (slap) menü megjelenítése *NA*
amx_slap "név(részlet)" "erőssége/sebzés" - játékos megütése *NA*
amx_slay "név(részlet)" - játékos megölése *NA*
amx_unban "accid/steamid/ip/név" "bantípus (account/steamid/ip/name)" - kitiltás feloldása (UB) *FA*